04.12.2008.
InterCapital Securities a.d. Beograd prvi market mejker na Beogradskoj berzi

InterCapital Securities a.d. Beograd, sa statusom člana Beogradske berze od 29.06.2007. godine, je prvo brokersko-dilersko društvo koje je prihvatilo uslove, propisane od strane Upravnog odbora Berze, za obavljanje poslova market mejkinga. Član Berze InterCapital Securities je prihvatio ulogu market mejkera za akcije izdavoaca Tigar a.d. Pirot, koja je istovremeno i prva listirana hartija na Prime Market-u Beogradske berze, i time se obavezao da istovremenim ispostavljanjem kupovnih i prodajnih kotacija doprinese rastu likvidnosti i prometa akcija korporacije iz Pirota.

Koncept market mejkera, koji se još nazivaju i specijalisti ili liquidity provider-i, je uobičajen i široko prihvaćen na finansijskim tržištima. Istovremenim davanjem kupovnih i prodajnih dilerskih naloga na kontinuiranoj osnovi, a u skladu sa likvidnosnim nivoom hartije, market mejkeri deluju kao svojevrstan katalizator trgovanja, te povećavanjem prometa i smanjivanjem volatilnosti, tj. raspona cena na pojedinačnim hartijama od vrednosti, doprinose povećanju likvidnosti hartije, kreirajući time benefite kako za sve učesnike na tržištu pojedinačno, tako i za tržište kao celinu. Njihovim prisustvom na tržištu investitori mogu biti sigurni da će u svakom trenutku neko biti prisutan na suprotnoj strani, naročito imajući u vidu činjenicu da je na jednoj hartiji je dozvoljeno postojanje više market mejkera.

Motiv za obavljanje poslova mejkinga nalazi se u u mogućnosti market mejkera da ostvari profit kroz razliku između kupovne i prodajne cene, tj. spread (raspon cene), kaja predstavlja osnovni izvor zarade. Maksimalno dozvoljen raspon cene je ograničen postavljenim likvidnostnim nivoima od strane berze. Osnovni princip je da se na najlikvidnijim hartijama od vrednosti, koje su i najatraktivnije za poslove market mejkinga, ograniči raspon, dok je na manje likvidnim akcijama omogućen veći spread kupovnih i prodajnih cena, kako bi se povećala atraktivnost za potencijalne market mejkere. Te vrednosti naravno predstavljaju dozvoljene granice, a market mejker ima mogućnost da se u okviru tih granica slobodno kreće.

Sa druge strane, i izdavaocima je takođe u interesu postojanje market mejkera na njihovim hartijama, jer oni svojim delovanjem omogućavaju da se na hartiji odredi veći broj referentnih cena tokom trgovačkog dana, čime će tržišna vrednost neke akcije, odnosno samog preduzeća, biti postavljena na fer reprezentativnom nivou. Povećana frekventnost trgovanja smanjuje volatilnost hartije, što znači da dnevne oscilacije cene sužene. Iz tog razloga, u slučaju zainteresovanosti market mejkera za delovanje na njihovim akcijama, preduzeća su stimulisana da listiraju svoje akcije na Standard ili Prime Market-u Beogradske berze, jer vreme koje su market mejkeri obavezni da provedu na trgovačkoj tabli raste sa nivoom tržišta na koji su uključene hartije izdavaoca. Obavezna vremenska zastupljenost market mejkera raste do nivoa od dve trećine ukupnog trajanja kontinuiranog trgovanja.

Pogodnosti za članove Beogradske berze koji se opredele za vršenje poslova market mejkera ogledaju se u smanjenju provizije Berze za transakcije koje obavljaju u svojstvu market mejkera, a takođe postoje i određeni vidovi zaštite market mejkera od prevelikog dnevnog obima trgovanja na hartiji od vrednosti (20% prosečnog dnevnog obima prometa u prethodnih šest meseci). U takvim situacijama postoji mogućnost da se market mejker povuče sa tržišta, iako nije ispunio neophodnu vremensku zastupljenost u okviru jednog berzanskog sastanka.

Kriterijumi koje hartija treba da ispuni da bi mogla biti predmet poslova market mejkinga, kao i uslovi pod kojima se mogu obavljati poslovi market mejkinga za odredjenu hartiju, mogu se naći na http://www.belex.rs/srp/regulativa/odluke_uputsva/ostalo.php

Vrednost985,47
Promena2,17
% 0,22%
28.03.2024. 14:01:01Detaljnije
EUR/RSD117,1415
USD/RSD108,6857
Izvor NBS, 29.03.2024.
Tržišna kapitalizacija - 28.03.2024.
444.870.642.016 RSD
3.796.550.211 EUR
Vesti sa Berze
27.03.2024.
Sazivanje redovne sednice Skupštine Beogradske berze
22.03.2024.
Pokretanje dugoročnog finansiranja kroz projekat tržišta kapitala/Catalyzing Long Term Finance through Capital Markets Project
06.03.2024.
BELEXsentiment za mart 2024. godine
Poslednje vesti
28.03.2024.
Obaveštenje izdavaoca o promenama u značajnom učešću - Tehnohemija a.d. , Sremska Mitrovica
28.03.2024.
Ažurirani informatori - 28.03.2024
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Dimničar a.d. , Beograd
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Dimničar a.d. , Beograd
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Dimničar a.d. , Beograd