21.01.2005.
Procedura organizacije sekundarnog trgovanja akcijama Beogradske berze na Beogradskoj berzi

Na osnovu člana 33. Statuta Beogradske berze a.d. Beograd (u daljem tekstu: Berza), a uz prethodno pribavljeno Mišljenje Komisije za hartije od vrednosti (broj: 4/0-39-397/2-04), Upravni odbor Berze na I/05 sednici, dana 19.1.2004. godine, utvrdjuje



PROCEDURU

organizacije sekundarnog trgovanja

akcijama Beogradske berze na Beogradskoj berzi



I



Akcije Beogradske berze uključuju se na slobodno berzansko tržište Beogradske berze.





II



Prospekti Berze objavljuju se na internet stranici Berze www.belex.co.yu .



III



Po donošenju Odluke o uključivanju akcija Berze na slobodno berzansko tržište od strane nadležnog organa Berze i objavljivanju Prospekta Berze, u roku od osam dana po njihovom objavljivanju na internet stranici Berze, u skladu sa Odlukom o uključenju akcija na slobodno berzansko tržište, utvrdjuje se datum i vreme prvog trgovanja akcijama Beogradske berze, te u skladu sa datim, organizuje se prva aukcija i objavljuje kalendar trgovanja šest meseci unapred;



IV



Aukcija se održava van redovnog termina berzanskih sastanaka utvrdjenog za trgovanje drugim hartijama od vrednosti, tako da se na zakazani dan trgovanja, sa unosom naloga počinje u 13 sati.



V



U skladu sa Pravilima Berze, indikativna cena za prvo trgovanje utvrdjuje se na nivou obračunske vrednosti akcija Berze, sa zonom fluktuacije – 20/+50% od indikativne cene za prvo trgovanje, a za naredna trgovanja +/- 20%;



VI



Trgovanje akcijama Beogradske berze vršiće se metodom kontinuiranog trgovanja u sledećim fazama:

- predotvaranje od 13.00 do 13.15, sa podfazama:

i. prijem naloga od 13.00 do 13.10, i

ii. random period od 13.10 do 13.15,

- kontinuirano trgovanje od 13.15 do 14.00,

- zatvaranje u 14.00



VII



Aukcije se održavaju periodično svakih prvih pet radnih dana u mesecu, a prema utvrdjenom kalendaru berzanskih sastanaka i satnici utvrđenoj u prethodnoj tački



VIII



Za vreme trajanja aukcije, kontrolu trgovanja vrši berzanski kontrolor i imenovani kontrolor Komisije za hartije od vrednosti. Kontrolor Komisije za hartije od vrednosti prati tok trgovanja sa radne stanice berzanskog kontrolora.



IX



Berzanski kontrolor stornira kupovni nalog ispostavljen od strane lica (klijenta) koji po ZOTHV ne može biti akcionar berze.



X



Učesnici u trgovanju dužni su da obezbede nesmetano saldiranje zaključenih transakcija tako što će obezbediti pokriće na računu u skladu sa elementima u nalogu za trgovanje, a sve u skladu sa Pravilima Berze.



XI



Kako članovi Berze u skladu sa ZOTHV mogu biti akcionari Berze, članovi Berze koji imaju pristup sistemu za trgovanje mogu ispostavljati kupovne naloge u svoje ime i svoj račun u slučaju kada su Odlukom Upravnog odbora Berze ovlašćeni za obavljanje dilerskih poslova, a ako poseduju ovlašćenja Upravnog odbora Berze za obavljanje samo brokerskih poslova, akcije Beogradske berze mogu kupovati ispostavljanjem kupovnog naloga posredstvom drugog člana Berze. Članovi Berze koji iznose u trgovanje naloge klijenata-kupaca dužni su da se staraju o ispunjenju svih uslova propisanih zakonskim i pozakonskim aktima.

Ovo uz dodatno utvrdjivanje obeveze člana Berze da od klijenta, uz kupovni nalog pribavi njegovu pisanu izjavu da je upoznat sa odredbom Statuta Berze koja utvrdjuje da akcionar Berze ne može imati više od 10% glasova od ukupnog broja glasova u Skupštini Berze bez obzira na broj akcija koje poseduje.



XII



Na osnovu uparenih naloga ponude i tražnje izrađuje se zaključnica u elektronskom obliku koja se dostavlja učesnicima u transakciji i Centralnom registru



XIII



Rezultati aukcije objavljuju se javnosti na način na koji Beogradska berza redovno objavljuje podatke o trgovanju hartijama od vrednosti.



XIV



Procedura organizacije sekundarnog trgovanja akcijama Beogradske berze na Beogradskoj berzi stupa na snagu danom donošenja, a objavljuje se na internet stranici Berze i Biltenu Berze.



Obrazloženje



Zakonom o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata (Službeni list SRJ", br. 65/2002, od 29.novembra 2002. godine, Službeni glasnik RS br. 57/2003, 55/2004) utvrdjena je obaveza akcionarskih društava da uključe svoje akcije na organizovano tržište (berzu). U vezi sa navedenom zakonskom obavezom, a imajući u vidu činjenice da se Beogradska berza po svojoj osnovnoj delatnosti bavi organizovanjem trgovanja hartijama od vrednosti, te da trgovanje akcijama Beogradske berze na Beogradskoj berzi ima određene specifičnosti, kao i činjenicu da trgovanje akcijama Beogradske berze nije potpuno slobodno, odnosno bez ograničenja s obzirom na zakonsko ograničenje mogućih vlasnika akcija (savezna država, republike članica, kao i pravna lica koja imaju dozvolu za obavljanje delatnosti brokersko-dilerskog društva), kao i neprofitni karakter Berze i statutarno ograničenje upravljačkih prava akcionara na maksimalnih 10% od ukupno emitovanih akcija, organizovanje trgovanja akcijama Berze podleže posebnim uslovima za održavanje aukcija za trgovanje akcijama koje je sama emitovala, te je u vezi sa sekundarnim prometom akcijama Berze pribavljeno Mišljenje Komisije za hartije od vrednosti (broj: 4/0-39-397/2-04). Mišljenjem Komisije za hartije od vrednosti ukazano je da je moguća trgovina akcijama Berze na Beogradskoj berzi, u okviru Zakonom utvrdjenog kruga osnivača, odnosno akcionara, s obzirom da se aukcijski metod smatra odgovarajućim sa stanovišta transparentnosti, fer i poštenog tretmana navedne trgovine, a zakonsko propisivanje kruga osnivača, odnosno akcionara nije smetnja da se promet akcijama Berze organizuje aukcijskom metodom trgovanja. U vezi sa navedenim, uz prethodno pribavljeno Mišljenje Komisije za hartije od vrednsoti (br. 4/0-39-397/5-04, od 28.12.2004. godine) na posebnu proceduru organizovanja trgovanja akcijama Beogradske berze, a sve sa ciljem obezbeđenja potpune transparentnosti i regularnosti u procesu trgovanja, a imajući u vidu odredbe Pravila poslovanja Berze kojim su regulisane nadležnosti Direktora Berze u postupku uključenja i organizovanja trgovanja akcijama na slobodno berzansko tržište, te imajući u vidu specifičnost postupka organizovanja trgovanja akcijama Beogradske berze na Beogradskoj berzi, Upravni odbor Berze je odlučio kao u dispozitivu.



PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA

prof. dr Veroljub Dugalić

Vrednost985,47
Promena2,17
% 0,22%
28.03.2024. 14:01:01Detaljnije
EUR/RSD117,1415
USD/RSD108,6857
Izvor NBS, 29.03.2024.
Tržišna kapitalizacija - 28.03.2024.
444.870.642.016 RSD
3.796.550.211 EUR
Vesti sa Berze
27.03.2024.
Sazivanje redovne sednice Skupštine Beogradske berze
22.03.2024.
Pokretanje dugoročnog finansiranja kroz projekat tržišta kapitala/Catalyzing Long Term Finance through Capital Markets Project
06.03.2024.
BELEXsentiment za mart 2024. godine
Poslednje vesti
28.03.2024.
Obaveštenje izdavaoca o promenama u značajnom učešću - Tehnohemija a.d. , Sremska Mitrovica
28.03.2024.
Ažurirani informatori - 28.03.2024
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Dimničar a.d. , Beograd
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Dimničar a.d. , Beograd
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Dimničar a.d. , Beograd