21.05.2009.
U Beogradu održan Treci medjunarodni Roadshow

BEOGRADSKA BERZA

Beograd, 21. maj 2009.





Nakon prethodna dva, uspešno održana Roadshow-a, u Zagrebu i Beču, u organizaciji partnerskih berzi sa područja jugoistočne Evrope, održan je i prvi Roadshow u Beogradu, 21. maja, pod nazivom »SEE Regional Capital Markets Conference«. Roadshow, odnosno, konferencija investitora predstavlja događaj na kom se susreću predstavnici kompanija i njihovih potencijalnih ili sadašnjih akcionara i investitora, pre svega iz reda finansijskih institucija – brokerskih kuća, fondova i banaka, ali ponekad i fizička lica, u zavisnosti od obima i organizacije događaja. U toku održavanja Roadshow-a kompanije predstavljaju investitorima svoje poslovne rezultate, performanse kretanja akcija na berzi, kao i planove za naredni period. Za razliku od drugih oblika prezentacije poslovanja, koji su namenjeni javnosti ili predstavnicima medija, konferencije investitora orijentisane su isključivo na prezentaciju uskostručnih podataka koji su od značaja za investiranje – dakle podaci kao što su istorijat kompanije ili karakteristike proizvoda, osim u izuzetnim slučajevima, ne predstavljaju teme predstavljanja na ovakvim konferencijama. Sa druge strane, tržišta kompanije, razvoj novih proizvoda, načini finansiranja, dinamika kretanja prihoda i rashoda mnogo više interesuju investitore kada odlučuju o tome u koju od kompanija će uložiti svoja sredstva, očekujući najveće koristi od ulaganja. Otvorenost kompanije u smislu spremnosti poređenja sopstvenih performansi sa poslovanjem ključnih konkurenata i iznošenja realnih potencijalnih rizika, ali i odgovarajućih odgovora na njih, ono su što investitorima skreće pažnju na kompaniju i njene hartije od vrednosti na dugi rok. Pored prezentacija, sastavni deo konferencija investitora čine i individualni razgovori između predstavnika kompanija i predstavnika investitora, na kojima investitori imaju priliku da se bliže upoznaju sa poslovanjem kompanije, postave pitanja koja ih interesuju, traže dodatna objašenjenja, itd.



Na beogradskom Roadshow-u menadžeri 20 kompanija predstavili su svoje poslovanje investitorima iz regiona, ali i zapadne i centralne Evrope. Kompanije koje su se u Beogradu predstavile investitorima su:

- iz Slovenije: Intereuropa, Nova KBM, Pozavarovalnica Sava i Zavarovalnica Triglav,

- iz Hrvatske: Atlantic Grupa, Institut Građevinarstva Hrvatske i Podravka,

- iz Bosne i Hercegovine: Bosnalijek iz Sarajeva i Telekom Srpske iz Banja Luke,

- iz Crne Gore: Plantaže 13. juli,

- iz Makedonije: Komercijalna banka, Granit i Toplifikacija,

- kao i 7 kompanija iz Srbije: Tigar, Energoprojekt holding, Sojaprotein, Komercijalna banka, Alfa plam, Imlek i Metalac.



Posmatrano po industrijskoj grani iz koje dolaze, i na beogradskom Roadshow-u po broju su dominirale kompanije iz oblasti bankarstva i osiguranja, zatim građevinarstva, ali i prehrambene i prerađivačke industrije. Sa strane investitora, učešće je uzelo preko 80 predstavnika investicionih i penzionih fondova, kao i brokersko-dilerskih društava i banaka iz okruženja. U toku Roadshow-a održano je preko 100 individualnih razgovora na kojima su se investitori bliže upoznali sa poslovnim rezultatima preduzeća za čije su hartije zainteresovani. Kao i na prethodnim sličnim događajima, posebno raduje činjenica da je interes investitora za individualne razgovore sa predstavnicima srpskih kompanija bio izuzetno veliki. Zbog izuzetnog interesovanja i ograničenog vremenskog okvira samog događaja nije bilo moguće organizovati sve individualne razgovore za koje su investitori izrazili zainteresovanost.



Događaj je pratila i publikacija u elektronskom formatu, na engleskom jeziku, u kojoj su predstavljene sve kompanije, učesnice Roadshow-a, kao i tržišta na kojima se trguje akcijama ovih kompanija. Kao i na prethodna dva puta, publikaciju su pripremili analitičari Raiffeisen banke.



Promocija regionalnih tržišta kapitala i izdavalaca hartija od vrednosti obavlja se na osnovu Memoranduma o saradnji koji je potpisan u decembru 2007. godine, i u okviru kog se, pored organizacije zajedničkih konferencija investitora, razvijaju i zajednički indeksi i drugi oblici promocije berzi potpisnica Memoranduma. Iako rezultati događaja kao što je Roadshow na tržištu mogu biti vidljivi tek u dužem vremenskom periodu, sigurno je da ovakvi događaji unapređuju odnose sa investitorima akcionarskih društava koja na njima učestvuju, kao i vidljivost i prepoznatljivost celokupnog regiona domaćim i stranim investitorima. Ocena domaćih izdavalaca koji su se ove godine predstavili investitorima u Beogradu je da je događaj bio izuzetno koristan i da predstavlja osnov daljeg unapređenja odnosa sa sadašnjim i budućim akcionarima.

Vrednost989,95
Promena4,48
% 0,45%
29.03.2024. 14:01:01Detaljnije
EUR/RSD117,1415
USD/RSD108,6857
Izvor NBS, 29.03.2024.
Tržišna kapitalizacija - 29.03.2024.
447.901.576.537 RSD
3.823.594.341 EUR
Vesti sa Berze
27.03.2024.
Sazivanje redovne sednice Skupštine Beogradske berze
22.03.2024.
Pokretanje dugoročnog finansiranja kroz projekat tržišta kapitala/Catalyzing Long Term Finance through Capital Markets Project
06.03.2024.
BELEXsentiment za mart 2024. godine
Poslednje vesti
29.03.2024.
Izveštaj sa održane Skupštine akcionara - Jadran a.d., Nova Gajdobra
29.03.2024.
Izveštaj sa održane Skupštine akcionara - Dimničar a.d. , Beograd
29.03.2024.
Godišnji izveštaj za 2023. godinu - Be - Be a.d. , Bajina Bašta
28.03.2024.
Obaveštenje izdavaoca o promenama u značajnom učešću - Tehnohemija a.d. , Sremska Mitrovica
28.03.2024.
Ažurirani informatori - 28.03.2024