08.05.2009.
Izvod iz strane štampe - Trzaji „crknute mačke“

Engl: Dead Cat Bounce. Izraz „dead cat“ u poslovnom slengu označava kratkotrajno povećanje vrednosti neke akcije posle njenog strmoglavog pada, ali sa tendecijom daljeg pada, prim.prev.

Nurijel Rubini

Blagi znaci smanjenja stope usporavanja ekonomskog rasta u SAD, Kini i drugim delovima sveta naveli su mnoge ekonomiste da predvide pozitivan rast u SAD u drugoj polovini godine, kao i sličan oporavak u drugim razvijenim ekonomijama. Opšte je mišljenje da će se sledeće godine rast kretati blizu trenutne stope od 2,5%.

Investitori govore o „zelenim izdancima“ oporavka i pozitivnim „drugim derivatima ekonomske aktivnosti“ (kontinuirano usporavanje rasta je prvi, negativni, derivat, ali sporija stopa usporavanja nagoveštava da smo se primakli dnu). Kao rezultat toga, tržišta akcija su počela da se pribiraju, kako u SAD tako i širom sveta. Tržišta kao da veruju da se vidi svetlo na kraju tunela, kako za ekonomiju tako i za drastično smanjene profite kompanija i finansijskih institucija.

Ovaj opšti optimizam, po mom uverenju, nije podržan činjenicama. Ja, naime, očekujem da, iako će se stopa usporavanja smanjiti sa -6% u poslednja dva kvartala, rast će u SAD i dalje biti negativan (oko -1,5% do -2%) u drugoj polovini godine ( u poređenju sa optimističkim predviđanjima od +2%). Štaviše, sledeće godine rast će biti tako slab (0,5% do 1%, nasuprot opštem uverenju o 2% ili više), a nezaposlenost tako visoka (iznad 10%), da će to još uvek ličiti na recesiju.

U zoni evra i Japanu, izgledi za 2009. i 2010 su još gori, a rast će se kretati oko nule čak i sledeće godine. Kina će doživeti nešto brži oporavak krajem ove godine, ali će rast ove godine dostići samo 5%, dok će 2010. iznositi 7%, što je daleko od prosečnih 10% tokom poslednje decenije.

S obzirom na ove loše izglede razvijenih ekonomija, gubici banaka i drugih finansijskih institucija nastaviće da rastu. Moje poslednje procene su 3,6 biliona dolara gubitaka zbog pozajmica i hartija izdatih od strane američkih institucija i 1 bilion dolara gubitaka u ostatku sveta.

Kaže se da će Međunarodni monetarni fond, koji je početkom godine izvršio reviziju svoje procene, povećavši bankarske gubitke sa 1 bilion dolara na 2,2 biliona dolara, objaviti novu procenu od 3,1 bilion dolara za imovinu SAD i 0,9 biliona dolara za stranu imovinu, a te cifre vrlo su bliske mojim prognozama. Prema tom kriterijumu, mnoge američke i strane banke su praktično nesolventne i moraće da ih preuzmu vlade. Slom tržišta kredita trajaće mnogo duže ako budemo održavali u životu propale banke uprkos njihovim ogromnim i trajnim gubicima.

S ozbirom na ova predviđanja u pogledu realne ekonomije i finansijskih institucija, poslednji oporavak tržišta akcija u SAD, kao i globalnih berzi, mora se tumačiti kao oporavak tržišta u padu. Ekonomisti se obično šale da je berza predvidela 12 od poslednjih devet recesija, jer tržišta često naglo padaju, a da ti padovi nisu praćeni recesijama. Ali, poslednje dve godine, tržišta akcija predvidela su šest od poslednjih nula ekonomskih oporavaka – to jest, šest tržišta u padu najpre se donekle oporavilo, da bi zatim ponovo stalo i krenulo u novi pad.

Najnoviji trzaji posrnulog tržišta mogli bi da potraju, ali tri faktora će, vremenom, dovesti do njegovog ponovnog pada. Prvo, makroekonomski pokazatelji biće gori od predviđenih, a rast neće dovesti do tako brzog oporavka kao što se očekuje.

Drugo, profiti i zarade kompanija i finansijskih institucija neće se oporaviti tako brzo kao što to opšta predviđanja očekuju, jer će rast slabih privreda, deflatorni pritisci i talasi novih neisplaćivanja korporativnih obveznica ograničiti cenovnu moć kompanija i održati niske profitne margine.

Treće, finansijski potresi biće gori nego što se očekuje. U jednom trenutku, investitori će shvatiti da su gubici banaka ogromni i da su neke banke nesolventne. Razduživanje firmi koje su naveliko pozajmljivale – kao što su hedž fondovi – navešće ih da prodaju nelikvidnu imovinu na nelikvidnim tržištima. A neke privrede zemalja u razvoju – uprkos ogromnoj pomoći MMF-a – doživeće ozbiljnu finansijsku krizu sa zaraznim efektom po druge privrede.

Stoga, iako bi poslednji oporavak posustalog tržišta mogao još malo da potraje, ponovni pritisak na akcije i drugu rizičnu aktivu je neizbežan.

Svakako, mnogo agresivnije mere (široke i nekonvencionalne monetarne olakšice, veći paketi fiskalnih stimulansa, spasavanje finansijskih institucija, pojedinačne olakšice za hipotekarne zajmove i veća finansijska podrška pogođenim zemljama u razvoju) u mnogim zemljama su, tokom poslednjih nekoliko meseci, smanjile rizik od depresije. Taj ishod činio se vrlo verovatnim pre šest meseci, kada su globalna finansijska tržišta umalo doživela slom.

Pa ipak, ova globalna recesija trajaće mnogo duže nego što se, prema trenutnom opštem mišljenju, predviđa. Možda se i nazire svetlo na kraju tunela – nema depresije i finansijskog sloma. Ali ekonomski oporavak svuda će biti slabiji i trajaće duže nego što se očekuje. Isto važi i za trajniji oporavak finansijskih tržišta.



Nurijel Rubini (Nouriel Roubini) je profesor ekonomije u Stern School of Business, na Univerzitetu u Njujorku, koji je predvideo globalnu ekonomsku krizu. Časopis Time nedavno ga je proglasio jednim od 100 najuticajnijih ljudi u svetu.

Prevela s engleskog: Vesna Todorović, Beogradska berza

Vrednost985,47
Promena2,17
% 0,22%
28.03.2024. 14:01:01Detaljnije
EUR/RSD117,1776
USD/RSD108,2572
Izvor NBS, 28.03.2024.
Tržišna kapitalizacija - 28.03.2024.
444.870.642.016 RSD
3.796.550.211 EUR
Vesti sa Berze
27.03.2024.
Sazivanje redovne sednice Skupštine Beogradske berze
22.03.2024.
Pokretanje dugoročnog finansiranja kroz projekat tržišta kapitala/Catalyzing Long Term Finance through Capital Markets Project
06.03.2024.
BELEXsentiment za mart 2024. godine
Poslednje vesti
28.03.2024.
Obaveštenje izdavaoca o promenama u značajnom učešću - Tehnohemija a.d. , Sremska Mitrovica
28.03.2024.
Ažurirani informatori - 28.03.2024
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Dimničar a.d. , Beograd
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Dimničar a.d. , Beograd
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Dimničar a.d. , Beograd