23.06.2005.
Rešenje o prestanku privremene obustave i ponovnom organizovanju trgovanja akcijama izdavaoca - Grmeč a.d. Krajišnik

Na osnovu člana 29. Pravila poslovanja Beogradske berze a.d. Beograd (u daljem tekstu: Berza), Direktor Berze dana 23. juna 2005. godine donosi



Rešenje

o prestanku privremene obustave i ponovnom organizovanju trgovanja

akcijama izdavaoca „Grmeč a.d. Krajišnik“



I Prestaje privremena obustava trgovanja akcijama Izdavaoca „Grmeč a.d. Krajišnik“ (u daljem tekstu: Izdavalac) na Beogradskoj berzi a.d. Beograd.

II Trgovanje akcijama Izdavaoca na Beogradskoj berzi organizuje se počev od 24. juna 2005. godine.

III Ovo Rešenje stupa na snagu danom donošenja. Ovo Rešenjeobjavljuje se na internet stranici Berze.



Obrazloženje



Rešenjem Direktora Berze (01/4 br. 1266/05, od 23.5.2005. godine) privremeno je obustavljeno trgovanje akcijama izdavaoca “Grmeč” a.d. Krajišnik (u daljem tekstu: Izdavalac) na osnovu Zahteva Izdavaoca (od 20.05.2005. godine), a do dostavljanja Berzi skupštinske odluke o podnošenju zahteva Berzi za privremenu obustavu trgovanja akcijama Izdavaoca sa predloženim rokom trajanja ili nastavku trgovanja akcijama Izdavaoca, a najduže do mesec dana od dana donošenja predmetnog rešenja. U vezi žalbe preduzeća »Petra Komerc« d.o.o. Beograd na predmetno Rešenje Berze, Upravni odbor Berze u svojstvu drugostepenog organa Berze u skladu sa članom 30. stav 3. Pravila poslovanja Berze, na V/05 sednici, dana 30. maja 2005. godine, razmatrao je žalbu preduzeća“Petra Komerc” d.o.o. Beograd. Nakon sagledavanja svih navoda iz predmetne Žalbe, Upravni odbor Berze je konstatovao da su navodi žalbe neosnovani te odlučio da datu žalbu odbije i potvrdi Rešenje Direktora Berze. Pri odlučivanju, Upravni odbor Berze je uzeo naročito okolnost da je ostavljeno akcionarima Izdavaoca da u datom maksimalnom roku sagledavanjem sveukupnih okolnosti donesu odgovarajuću skupštinsku odluku. Izdavalac je dana 22.6.2005. godine (broj Izdavaoca: 01-570) podneo Berzi zahtev za nastavak privremene obustave trgovanja akcijama Izdavaoca do 1.9.2005. godine i uz isti dostavio Odluku Skupštine Izdavaoca (broj odluke Izdavaoca: 01-495/8, od 21.6.2005. godine), sa izveštajem stručne službe Izdavaoca o visini procenjene štete nastale izlivanjem reke Tamiš u iznosu od 24.281.522 dinara, kao i Izveštaj Pokrajinske komisije za procenu štete od poplava o utvrdjenim površinama poljoprivrednog zemljišta Izdavaoca koje su pretrpele štetu. U obrazloženju Odluke Izdavaoca konstatovano je da je prouzrokovana šteta dovela do poremećaja u poslovanju Izdavaoca iz razloga što je Izdavalac bio prinudjen da izvrši novo zaduživanje kod banaka radi obnavljanja proizvodnje, saniranje posledica šteta na površinama od oko 258 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, kao i trajnog uništenja osnovnog sredstva – obradivog poljoprivrednog zemljišta, a što je sve dovelo do otežane likvidnosti preduzeća. Istovremeno, Izdavalac je obrazloženjem Odluke konstatovao da je procenjeni period privremene obustave trgovanja akcijama Izdavaoca na Berzi do 1.9.2005. godine, što je rok u kome se može očekivati stabilizacija poslovanja Izdavaoca, te da bi u ovom momentu dalje trgovanje akcijama Izdavaoca na Berzi dovelo do daljeg pada cene akcija. U obrazloženju Odluke se navodi i da je Skupština akcionara Izdavaoca imala u vidu i činjenicu da se usled nastale situacije šire dezinformacije medju akcionarima da će Izdavalac ući u stečaj čime se na direktan način provocira izlazak na Berzu i trgovanje akcijama po neopravdano niskim cenama. Na zahtev Berze, Izdavalac je pored navedene dokumentacije dostavio i Izvod iz Zapisnika sa Skupštine akcionara na kojoj je doneta predmetna Odluka Izdavaoca.



Sagledavanjem celokupne dostavljene dokumentacije Izdavaoca, kao i izvoda iz Zapisnika, ne osporavajući okolnosti navedene od strane Izdavoaca o pričinjenoj šteti, pri odlučivanju o zahtevu Izdavaoca za produženje privremene obustave trgovanja akcijama Izdavaoca, Berza je uzela u obzir i okolnosti sagledane iz dostavljenog Zapisnika sa sednice Skupštine Izdavaoca - donetim skupštinskim odlukama (broj Izdavaoca: 01-495/9 i 01-495/10) a koje se odnose na postupak pridruživanja akcija pojedinačnih akcionara Izdavaoca Akcijskom fondu radi prodaje akcija postupkom javnog tendera, kao i na postupak sticanja sopstvenih akcija Izdavaoca (pro-rata). Navedenim odlukama Izdavaoca utvrdjeno je da će Izdavalac pristupiti navedenim postupcima »trgovanja« akcijama ukoliko Berza ne prihvati zahtev za nastavak privremene obustave, pri čemu je postupak sticanja sopstvenih akcija Izdavaoca uslovljen i bezuspešnim pridruživanjem akcija pojedinačnih akcionara Izdavaoca Akcijskom fondu. Berza je konstatovala da pomenuti postupci, takodje predstavljaju načine raspolaganja, odnosno trgovanja akcijama koji se obavljaju van organizovanog tržišta – Berze te da u tom smislu i navedeni postupci mogu proizvesti posledice iste kao i trgovanje na organizovanom tržištu. Privremena obustava trgovanja akcijama Izdavaoca u slučaju poremećaju u poslovanju Izdavaoca treba da obuhvati sve oblike raspolaganja akcijama Izdavaoca. Pri tom, zaustavljanje trgovanja akcija na Berzi ne eliminiše druge zakonom utvrdjene oblike trgovanja bez obzira na trenutnu volju izdavaoca s obzirom da neki od njih nisu ni uslovljeni voljom izdavaoca, te bez obzira da li se njegovim akcijama trguje na Berzi ili ne, isti mogu biti organizovani. Stoga je konstatovano, da bi se usvajanjem zahteva izdavaoca za nastavak privremene obustave trgovanja, eliminisala samo mogućnost trgovanja akcijama na berzi. Zaustavljanje samo jednog od mogućih oblika trgovanja akcijama predstavlja onemogućavanje akcionara da svoje investicione odluke u smislu da li će, na koji način i pod kojim uslovima raspolagati svojim akcijama donesu na osnovu svih zakonom utvrdjenih mogućih oblika trgovanja. Berza je takodje uzela u obzir i okolnost da Izdavalac navedene razloge za obustavu trgovanja akcijama na Berzi nije uputio i Akcijskom fondu, kao i da se iz dostavljene dokumentacije Izdavaoca ne može sagledati bilo kakva komunikacija sa Akcijskim fondom u ovom smislu (zahtev za odlaganje prodaje akcija izdavaoca kod Akcijskog fonda) , te da je Izdavalac utvrdio okolnosti pod kojima bi sticao sopstvene akcije.



Sagledavanjem, svekukupnih skupštinskih odluka Izdavaoca, konstatovano je da iste nemaju za cilj odlaganje, odnosno onemogućavanje svih oblika »trgovanja« akcijama izdavaoca, naročito iz razloga što se kao »odgovor« na trgovanje akcijama na berzi utvrdjuju radnje usmerene ka korišćenju drugih oblika trgovanja, a ne radnje usmerene ka »ograničavanju« prava raspolaganja akcijama voljom samih akcionara u skladu sa zakonom kojim se uredjuje tržište hartija od vrednosti, a kojima bi sami akcionari »odložili« trgovanje akcijama izdavaoca. Ovo sve ukazuje i da primarni razlozi za podnošenje zahteva za nastavak privremene obustave trgovanja akcijama nisu vezani isključivo za poremećaj u poslovanju Izdavaoca, s obzirom da bi isti imao uticaj i na eventualno trgovanje akcijama na druge načine.



Shodno navedenom, konstatovano je da pored mogućnosti da svoje akcije, pojedinačni akcionari pridruže Akcijskom fondu, ili odgovore na ponudu Izdavaocu za sticanje sopstvenih akcija, akcionarima Izdavaoca se ne može uskratiti zakonska mogućnost raspolaganja akcijama i preko berze, te korišćenje raspoloživih informacija o tržišnoj ceni. Na ovaj način obezbedjuje se ravnopravnost svih načina trgovanja i ravnopravni tretman svih akcionara ostavljajući samim akcionarima mogućnost donošenja investicione odluke u skladu sa svojim interesima. Istovremeno, akcionari i druga investiciona javnost, preko zakonom propisanih načina izveštavanja o poslovanju izdavaoca i bitnim dogadjajima koji mogu uticati na cenu akcija, te podacima u Prospektu izdavaocu, obaveštavaju se o svim okolnostima od značaja za donošenje investicione odluke.



Imajući u vidu navedeno, odlučeno je kao u dispozitivu.



DIREKTOR

Gordana Dostanić

Vrednost984,57
Promena1,27
% 0,13%
28.03.2024. 10:39:21Detaljnije
EUR/RSD117,1776
USD/RSD108,2572
Izvor NBS, 28.03.2024.
Tržišna kapitalizacija - 27.03.2024.
445.389.695.602 RSD
3.800.130.163 EUR
Vesti sa Berze
27.03.2024.
Sazivanje redovne sednice Skupštine Beogradske berze
22.03.2024.
Pokretanje dugoročnog finansiranja kroz projekat tržišta kapitala/Catalyzing Long Term Finance through Capital Markets Project
06.03.2024.
BELEXsentiment za mart 2024. godine
Poslednje vesti
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Tehnohemija a.d. , Sremska Mitrovica
27.03.2024.
Ažurirani informatori - 27.03.2024
27.03.2024.
Sazivanje redovne sednice Skupštine Beogradske berze
27.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Tehnohemija a.d. , Sremska Mitrovica
27.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Tehnohemija a.d. , Sremska Mitrovica