02.12.2009.
Redefinisanje korporativne strukture sistema - Energoprojekt holding a.d. , Beograd

Na osnovu člana 64. Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata (Sl. glasnik RS br. 47/2006) i članova 6. i 7. Pravilnika o sadržini i načinu izveštavanja javnih društava i obaveštavanja o posedovanju akcija sa pravom glasa (Sl. glasnik RS br. 100/06 i 116/06), Energoprojekt Holding a.d. iz Novog Beograda, Bulevar M. Pupina 12 (matični broj 07023014, delatnost 74150 Holding poslovi) objavljuje:



IZVEŠTAJ O BITNOM DOGAĐAJU

(REDEFINISANJE KORPORATIVNE STRUKTURE SISTEMA ENERGOPROJEKT)



Saglasno odluci Upravnog odbora Energoprojekt Holding a.d. sa 7. sednice održane 18. novembra 2009. godine i odlukama Upravnih odbora zavisnih društava iz sistema Energoprojekt sa sednica održanih u periodu od 27. novembra do 1. decembra 2009. godine, donete su odluke o odgovarajućim statusnim promenama zavisnih društava iz sistema Energoprojekt i aktivnosti objedinjene u okviru projekta: "REDEFINISANJE KORPORATIVNE STRUKTURE SISTEMA ENERGOPROJEKT".



Osnovni elementi projekta sadržani su u niže navedenom izvodu iz Odluke Upravnog odbora Energoprojekt Holding a.d. sa 7. sednice:



"... Sistem Energoprojekt posluje u aktuelnim uslovima globalne ekonomske i finansijske krize i njenih negativnih uticaja, sa naglašenim efektima tržišne nestabilnosti i ugrožavanja pojedinih delatnosti/oblasti poslovanja što, pored redovnih poslovnih aktivnosti, dodatno nameće potrebu da se nađu adekvatna rešenja za nastale probleme, umanje opasnosti za funkcionisanje Sistema i ostvari njegova ekonomska bezbednost.



Energoprojekt je, od osnivanja do danas, ostvario uspešan razvoj i rast kroz prilagođavanje poslovne politike promenama koje su se dešavale u okruženju u kome je poslovao, uvek uz jasnu orijentaciju ka tržištu i uslovima koje ono diktira.



U proteklom četvorogodišnjem periodu rada i razvoja, organi Energoprojekt Holding a.d. su doneli više važnih odluka usmerenih ka prilagođavanju sistema Energoprojekt promenama u okruženju i sveukupnom poboljšanju poslovanja, od kojih su se pojedine odnosile i na segment korporativne strukture Sistema.



Sledstveno odlukama Upravnog odbora Energoprojekt Holding a.d. sa 13. sednice od 20.04.2007., Skupštine Energoprojekt Holding a.d. sa 31. sednice od 27.06.2007., Upravnog odbora Energoprojekt Holding a.d. sa 19. sednice od 22.05.2008., sa 2. sednice od 03.08.2009. i 6. sednice od 02.11.2009., a u svetlu aktuelnih efekata globalne ekonomsko-finansijske krize i budućih uslova poslovanja na tržištima sistema Energoprojekt, Izvršni odbor Energoprojekt Holding a.d. smatra:



- Polazeći od aspekata ekonomske bezbednosti i stabilnosti u poslovanju i uspostavljanja efektivnije korporativne strukture Sistema, treba sprovesti statusne promene u sadašnjim zavisnim društvima i realizovati sledeće ciljeve:



• Obezbediti ukrupnjavanje delova sistema Energoprojekt i dalje sprovoditi njegovu vlasničku konsolidaciju radi povećanja njegovog tržišnog potencijala i konkurentnosti;

• Ostvariti bolje i efikasnije upravljanje resursima da bi se omogućilo prilagođavanje promenama na tržištu i ostvarivanje ekonomske sigurnosti i stabilnosti u poslovanju Sistema;

• Ostvariti jaču koordinaciju i kontrolu svih poslovnih aktivnosti da bi se osigurala efektivnija realizacija projekata;

• Obezbediti efektivno korišćenje resursa (materijalnih, finansijskih, kadrovskih);

• Postići povećanje profitabilnosti pojedinih delova i sistema Energoprojekt u celini.



- Kao srodne oblasti u poslovanju sistema Energoprojekt mogu se izdvojiti/grupisati energetika, ekologija i vodoprivreda odnosno građevinarstvo, infrastruktura i industrija, sa diferenciranim delatnostima projektovanja, konsaltinga, izvodjenja, inženjeringa i razvoja lokacija/nepokretnosti (development).

- Poslovanje u Sistemu treba planirati, organizovati, usmeravati i kontrolisati kroz usvojeno objedinjeno upravljanje u oblastima energetike, ekologije i vodoprivrede odnosno građevinarstva, infrastrukture i industrije kao osnovnim oblastima u kojima Sistem posluje.

- Delatnosti projektovanje i konsalting odnosno izvođenje i inženjering treba sprovoditi kroz odvojene organizacione celine - pravne subjekte, zbog izbegavanja tzv ’konflikta interesa’, tehnoloških, kadrovskih, razvojnih i drugih specifičnosti/razlika u ovim delatnostima i adekvatnog vodjenja politike rizika.

- Sledstveno prethodnom treba izvršiti redefinisanje korporativne strukture i smanjenje broja zavisnih društava kroz koja Sistem sada posluje i konsoliduje poslovne rezultate, tako da u narednom periodu u osnovnim oblastima, uz očuvanje svih delatnosti, treba poslovati prema sledećem:



Oblasti energetike, ekologije i vodoprivrede



• Energoprojekt Konsalting a.d. za delatnosti projektovanja i konsaltinga (statusna promena spajanje uz pripajanje Energoprojekt Entel a.d. i Energoprojekt Hidroinženjering a.d.)

• Energoprojekt Oprema a.d. za delatnosti izvođenja i inženjeringa (uz preuzimanje/kupovinu društva Energo management group d.o.o. i odgovarajuću statusnu promenu pripajanja Energoprojekt Opremi a.d. i spajanje uz pripajanje sa Energoprojekt Energodata a.d.)



Oblasti građevinarstva, infrastrukture i industrije



• Energoprojekt Arhitektura i Industrija a.d. za delatnosti projektovanja, konsaltinga i razvoja lokacija/nepokretnosti (statusna promena spajanje uz pripajanje Energoprojekt Industrija a.d. i Energoprojekt Urbanizam i arhitektura a.d.)



• Energoprojekt Izgradnja a.d. za delatnosti izvođenja i inženjeringa (statusna promena spajanje uz pripajanje Energoprojekt Niskogradnja a.d. i Energoprojekt Visokogradnja a.d.)



 Po završetku navedenih statusnih promena, treba nastaviti sa aktivnostima vlasničke konsolidacije u Sistemu kroz promenu pravne forme zavisnih društava iz akcionarskog društva u društva sa ograničenom odgovornošću u isključivom vlasništvu Energoprojekt Holding a.d., primenom adekvatnih zakonskih rešenja.



 Zavisno društvo Energoprojekt Energodata a.d., koje posluje u oblasti informacionih tehnologija, treba da nastavi rad u formi profitnog centra u okviru zavisnog društva Energoprojekt Oprema (opcija statusne promene spajanje uz pripajanje) s obzirom na srodnost pojedinih poslovnih segmenata i razvojne perspektive informacionih tehnologija u energetici.



 Zavisno društvo Energoprojekt Garant a.d.o., koje posluje u oblasti osiguranja, treba i dalje razvijati u okviru Sistema uz opciju prodaje ukoliko to budu zahtevali uslovi poslovanja.



Sprovodjenjem prethodno navedenih promena uspostavila bi se efektivnija korporativna struktura Sistema u osnovnim oblastima i delatnostima poslovanja i ispunjenje polaznih pretpostavki i ciljeva...".



Integralna odluka Upravnog odbora Energoprojekt Holding a.d. sa 7. sednice održane 18. novembra 2009. godine - Tačka 2. Redefinisanje korporativne strukture sistema Energoprojekt, može se videti na web stranici izdavaoca:

http://www.energoprojekt.rs/pdf/20091202_poslovne_vesti.pdf



Navedene statusne promene se odnose na zavisna društva iz sistema Energoprojekt i iste ne uključuju Energoprojekt Holding a.d. kao matičnu kompaniju.



Tokom sprovođenja aktivnosti na projektu, do okončanja zakonom predviđenih postupaka, sadašnja zavisna društva će normalno obavljati svoje poslovne aktivnosti.



Saglasno usvojenoj dinamici, statusne promene zavisnih društava će otpočeti po donošenju odgovarajućih odluka na skupštinama akcionara zavisnih društava i planira se da postupak bude okončan do polovine 2010. godine.



Shodno članu 8. Pravilnika o sadržini i načinu izveštavanja javnih društava, Izveštaj o bitnim događajima biće objavljen u dnevnom listu koji se prodaje na celoj teritoriji Republike Srbije.



Energoprojekt Holding a.d.

Generalni direktor



Vladan Pirivatrić, dipl.ing.

Vrednost987,08
Promena3,78
% 0,38%
28.03.2024. 13:02:39Detaljnije
EUR/RSD117,1776
USD/RSD108,2572
Izvor NBS, 28.03.2024.
Tržišna kapitalizacija - 27.03.2024.
445.389.695.602 RSD
3.800.130.163 EUR
Vesti sa Berze
27.03.2024.
Sazivanje redovne sednice Skupštine Beogradske berze
22.03.2024.
Pokretanje dugoročnog finansiranja kroz projekat tržišta kapitala/Catalyzing Long Term Finance through Capital Markets Project
06.03.2024.
BELEXsentiment za mart 2024. godine
Poslednje vesti
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Dimničar a.d. , Beograd
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Dimničar a.d. , Beograd
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Dimničar a.d. , Beograd
28.03.2024.
Sazivanje Skupštine akcionara - Usluga a.d. , Bačka Topola
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Tehnohemija a.d. , Sremska Mitrovica