17.11.2011.
Zaključci 10. Međunarodne konferencije

Jubilarna 10. Međunarodna konferencija Beogradske berze, održana 17. novembra u Hotelu Continental Beograd, okupila je brojne predstavnike domaće i inostrane stručne, investicione i medijske javnosti. U fokusu interesovanja učesnika istovremeno su se našle aktuelne teme koje intrigiraju i domaću i svetsku javnost. Više od dvesta učesnika diskutovalo je na temu primene novog Zakona o tržištu kapitala, čija je primena otpočela upravo 17. novembra 2011. godine, goruće krize u evrozoni, prednosti IPO-a i dualnog listinga, kao i važnosti tačne i pravovremene informisanosti.



Paralelno sa glavnim programom Konferencije održani su i sastanci predstavnika domaćih kompanija uključenih u trgovanje na Berzi sa zainteresovanim investitorima u formi razgovora 1:1. Takođe, u okviru Konferencije dodeljena je i Plaketa Beogradske berze kompaniji koja je u 2011. godini ostvarila najbolje odnose sa investitorima, što je druga po redu dodela Plakete za najbolji IR u Srbiji.



U okviru Konferencije doneti su sledeći zaključci:



- Novi Zakon o tržištu kapitala, nastao na osnovu iskustava u primeni prethodnog Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata i direktiva EU, doneo je brojne izmene, a sve u cilju obezbeđenja dodatne zaštite investitora, povećanja efikasnosti i transparentnosti tržišta kapitala i smanjenja sistemskog rizika. Nova segmentacija tržišta, uvođenje institucija rejting agencija i fonda za zaštitu investitora, povećana ovlašćenja i nadležnosti brokersko-dilerskih društava u oblastima koje se odnose na administriranje novčanih sredstava klijenata, vođenje računa, uspostavljanje kolaterala, odobravanje kredita i zajmova, novine u oblasti izveštavanja i obelodanjivanja informacija samo su neke od novina koje donosi Zakon, a koje će značajno izmeniti sliku srpskog tržišta kapitala. Za jasniju sliku neophodno je sačekati donošenje relevatnih podzakonskih akata, koja bi morala da na jasan i nedvosmislen način utvrde okvir za primenu novog Zakona, odnosno da navedene promene usmere tržište ka razvoju svoje osnovne funkcije – pribavljanja kapitala neophodnog za razvoj privrede.



- Makroekonomska stabilnost je postala izazov i kod najrazvijenijih privreda evrozone, te je stepen ugroženosti regiona jugoistočne Evrope značajno povećan mogućim prelivanjem krize, a posledice mogu biti dalekosežne. Na Konferenciji je s posebnom pažnjom istaknuto da je za stabilnost finansijskog sistema ključno da nosioci vlasti povećaju nivo odgovornosti prilikom upravljanja javnim finansijama. Upozoreno je da neodrživo visok nivo spoljnog duga ovih zemalja može dovesti do izbijanja valutne i bankarske krize u čitavom regionu, a kao dodatni problem posebno je istaknuta validnost pokazatelja zaduženosti, s obzirom da je u periodima intenzivnog zaduživanja kurs domaće valute po pravilu precenjen, što veštački povećava BDP, te pokazatelji prema BDP-u izgledaju mnogo bolje nego što zaista jesu.



- Jedan od suštiniskih nedostataka važećeg Zakona koji uređuje tržište kapitala je nemogućnost efikasnog sprovođenja IPO procedura, odnosno što jednostavnijeg prikupljanja što jeftinijeg kapitala neophodnog za razvoj domaćih preduzeća. Adekvatna (de)regulacija ovog procesa je akt koji domaće privatne kompanije isčeškuju i pripremaju se bez obzira da li će listiranje obaviti isključivo na domaćem tržištu ili putem dualnog listinga. Ovom prilikom su istaknute i prednosti dualnog listinga, kao što su: pozitivni efekti na rejting kod vlasnika i investitora; rast poverenja u kompaniju i njeno poslovanje, posebno kod malih akcionara; pristup međunarodnom tržištu kapitala; povećanje broja potencijalnih kupaca; bolje razumevanje poslovanja od strane vlasnika i investitora, kroz redovno izveštavanje i direktne kontakte, na duži rok; povećanje učešća investitora, spremnih da finansiraju na srednji rok; povećanje izvesnosti za prikupljanje dodatnog kapitala za rast i razvoj, kroz izdavanje novih akcija i drugih vrsta hartija od vrednosti, na potrebnom nivou i u optimalnom roku. Posebna pažnja je posvećena značaju nadzora i regulacije tržišta i pravilima koja donosi Međunarodna komisija za hartije od vrednosti (engl. IOSCO – International Organization of Securities Commissions).

- Efikasnost tržišnih mehanizama i određivanje fer tržišnih cena prevashodno su određene stepenom raspoloživosti tačnih, sveobuhvatnih i pravovremenih informacija. Brojni korporativni skandali kao i finansijska kriza menjaju svest investitora i listiranih kompanija, dovode do prilagođavanja tržišne infrastrukture ka procenjivanju sve većeg broja informacija neophodnih za donošenje kvalitetnih odluka. Određeni indikatori koji su u bliskoj prošlosti potpadali u nišu bitnih za određenu vrsta investiranja (socijalno odgovorno investiranje), dobijaju status koji je gotovo identičan finansijskim modelima i standardnim analizama koje se u procesu investiranja sprovode već decenijama. Ovaj proces, koji vodi stvaranju nove paradigme odgovornog investiranja, jeste spor ali se odvija kontinuirano u pravcu redefinisanja fundamentalnih principa održivog tržišta kapitala.

- U oblasti odnosa sa investitorima srpske kompanije beleže dobre rezultate u poređenju sa situacijom u regionu, ali je za proboj na međunarodna tržišta potrebno više pažnje posvetiti unapređenju poslova odnosa sa investitorima u listiranim kompanijama, procesu dobrovoljnog izveštavanja i izveštavanja na engleskom jeziku.



Vrednost1.002,51
Promena-12,60
% -1,24%
22.04.2024. 14:01:01Detaljnije
EUR/RSD117,1661
USD/RSD109,9635
Izvor NBS, 23.04.2024.
Tržišna kapitalizacija - 22.04.2024.
452.459.131.915 RSD
3.862.075.448 EUR
Vesti sa Berze
04.04.2024.
BELEXsentiment za april 2024. godine
01.04.2024.
BELEX Monthly Report - March 2024.- 01.04.2024.
27.03.2024.
Sazivanje redovne sednice Skupštine Beogradske berze
Poslednje vesti
22.04.2024.
Ažurirani informatori - 22.04.2024
22.04.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Putevi a.d. , Požega
22.04.2024.
Godišnji izveštaj za 2023. godinu - Aerodrom Nikola Tesla a.d. , Beograd
22.04.2024.
Ostale informacije - Mladost a.d. , Aleksandrovac
22.04.2024.
Izveštaj sa održane Skupštine akcionara - Mladost a.d. , Aleksandrovac