31.05.2006.
Izveštaj sa održane Skupštine akcionara - Hemik a.d. Kikinda

Z A P I S N I K



Sačinjen dana 26.04.2006. godine na Skupštini akcionara AD “Hemik” Kikinda, u prostorijama AD “Hemik”-a sa početkom u 10:00 časova.



Skupštinu otvorio Popović Stojan predsednik Verifikacione komisije i pročitao izveštaj iste o (prilog pisani materijal) .

I naglasio Skupština može da radi punovažno obzirom da ima potrebnu većinu za donošenje svih odluka jer zbir udruženih akcija akcionara i društvenog kapitala iznosi 131.227 akcija što pretstavlja 67% akcijskog kapitala.

Najviše akcija odnosno udruženih glasova glasova 15.939 kao punomoćnik poseduje Momčilović Ruža , te da ista treba da bude predsedavajući na sednici Skupštine.



Momčilović Ruža – preuzela vodjenje Skupštine i predložila da se izabere zapisničar i 2 overivača zapisnika.



Bubulj Marija – predložila za zapisničara Ćubić Mirjanu , a za overivače zapisnika Pušić Stanku i Mirković Sašu.



Skupština jednoglasno usvojila ovaj predlog.



Zatim se prešlo na realizaciju predloženog reda po daljim tačkama



D n e v n i r e d:

1. Izveštaj Verifikacione komisije

2. Izbor predsednika Skupštine, zapisničara i overivača zapisnika

3. Usvajanje procene vrednosti kapitala AD “Hemik” Kikinda

4. Distribucija akcija bez javne ponude zbog promene nominalne vrednosti

5. Utvrđivanje vrednosti, broja akcija i strukture kapitala

6. Povećanje kapitala novom emisijom akcija

7. Diostrubucija akcija bez javne ponude običnih akcija druge emisije

8. Razno.



3. Usvajanje procene vrednosti kapitala AD “Hemik” Kikinda



Jovanić Dragan VD generalnog direktora – Ova Skupština je jako bitna i mislim da treba da prođe u mirnom tonu, obzirom da se samo donose odluke vezane za Odluku koja već doneta na Skupštini dana 27.02.2006. godine povodom konverzije duga u trajni ulog Države i radi nastavka privatizacije.

Ja sam marta na osnovu ove odluke Ministarstvu podneo traženu dokumentaciju ali radi poštovanja procedure potrebno je doneti i niz dopunskih odluka .

Dana 30.03.2006. primljen sam kod Ministra Bubala a razgovoru su prisustvovali njegovi zamenici i potencijalni budući kupac.

Smatramo da se reference budućeg kupca pouzdane . On ima više firmi po Evropi a zainteresovan je da kupi i našu fabriku. Što se tiče konverziju duga



2.

Akcijski fond je obavezan da svoje mišljenje i oni su juče poslali faks , a danas i regularnom poštom dali svoje pismeno odobrenje.

U svom daljem izlaganju je detaljnije obrazložio procenu vrednosti i priložio da Delić Slavko finansijski direktor da i dodatne podatke i odgovori na pitanja zainteresovanih punomoćnika i akcionara.



Delić Slavko – obavestio Skupštinu o zadnjoj proceni vrednosti kapitala (građevinski objekti, zalihe, gubitak) istakao sledeće: da je gubitak 84.000.000,00 dinara i da je isti ovakav zbog toga što je stanje usaglašeno sa zakonskim propisima . A da prema najnovijoj proceni i po odbijanju gubitka i neplaćenih poreza i doprinosa većinski vlasnik firme sa 51,2% je Država.



Pantin Dušan – kao predsednik Sindikata Nezavisnost tražio da pročita mišljenje Sindikata po svim tačkama predloženog dnevnog reda.



Momčilović Ruža- smatra da to nije vezano za prvu tačku nego da se odnosi na tačku pod razno i predložila da je pročita pod tom tačkom.



Banjac Vaso – Postavio pitanje šta je sa imovinom preduzeće koja se nalazi van Kikinde u Splitu i na Kosovu.



Jovanić Dragan odgovorio – sva dokumentacija koju smo imali u vezi imovine AD “Hemika” u Splitu je predata nadležnim službama na dalji postupak. Oni su službu sada reorganizovali i nadamo se da će se nešto desiti uskoro. Što se tiče imovine na Kosovu , to skladište prodato još dok je direktor bio Labus Stanko.



Obzirom da nije bilo više pitanja ni diskusija prešlo se na donošenje odluke o usvajanju izveštaja o proceni kapitala.



Jednoglasno doneta sledeća



O D L U K A

Usvaja se izveštaj procene vrednosti kapitala AD “Hemik” urađene od strane ovlašćene revizorske kuće “SINGIDUNUM REVIZIJA ” (Ovlašćeni revizor prof. Dr. Ljubiša Stanojević) sa stanjem na dan 31.12.2005. godine u iznosu od 131.282,480,00 dinara.



4. Distrubucija akcija bez javne ponude zbog promene nominalne vrednosti



Jovanić Dragan – obavestio prisutne da će obrazloženje za sve odluke koje dalje treba doneti dati Jerković Bojana predstavnik brokera (TANDEM FINANCIJAL iz Novog Sada) .



Jerković Bojana - Obzirom da je nova vrednost kapitala 131.282.000,00 dinara , broj akcija se ne menja ali se vrednost akcija umanjuje srazmerno za sve imaoce akcija .



3.

Na vrednost akcija utiče tržišna vrednost i bilansne akcije preduzeća .



Danica Vlašić – postavila pitanje na prošloj Skupštini kada su dolazili predstavnici kuće koja je radila procenu , rečeno je da se vrednost akcija neće menjati , jer je procenjena imovina bila uvećana.



Jedrković Bojana – odgovorila je da je baš na osnovu njihove procene i vrednost svedena na ovu koja će se predložiti jer na osnovu završnog računa vrednost kapitala iznosila je 248.000.000,00 dinara i gubici iz pokrevenih i nepokrivenih iz prethodnih godina koji su delimično pokriveni moraju da se oduzmu od ove vrednosti. Beogradskoj berzi dostavljaju se bilansi na kraju 2003. , 2004., i 2005. Godine . Saglasno Zakonu procenitelji su odredili po tome i nominalnu vrednost akcija koja je na osnovu toba 850,00 dinara . Što se tiče procene tržišne vrednosti akcija ona je 670,00 dinara. Ovako utvrdjena vrednost akcija nije ništa strašno , jer kada bi fabrika počela da radi i da ostvaruje dobit onda bi i vrednost akcije rasle.



Ruža -Priča se o Ministru Bubalu da li neko zna šta je bilo sa Livnicom , gde on bio direktor a i obećao je da će im pomoći kod privatizacije.



Banjac Vaso – važno je da se krene sa prozvodnjom i onda će sve ići na bolje i vrednost akcija će rasti tako da ko misli da prodaje bilje sačeka.



Makivić Gordana – ovo nam je šansa Država odobrava konverziju mada ona drugim kolektivima neće ni da se bavi koliko je meni poznato mi bi bili četvrto preduzeće kome je odobrena konverzija duga. Moramo se malo strpiti na stanemo na noge. U ovakvoj situaciji niti će radnicima biti dobro , a ni akcionarima . Nemože se “ Livnica” , “Toza” ili drugi sa nama . Ako se ovo ne usvoji , mi ćemo prpasti, otićićemo u stečaj. Mi već sada po podacima na 3 meseca imamo gubitak od 10.000.000,00 dinara. Odlučivanje o konverziji duga treba da donese Vlada , a potom Narodna Skupština i tek potom će ići javna aukcija na koju mogu da se jave i drugi kupci, a i Država će svoj deo ceniti i neće prodati budzašto.



Rogošić Dragica - ako će se tražiti i drugi kupci gde su oni koji su dosada bili zainteresovani.



Jedrković Bojana – Postupak aukcije je javan a Država može da pregovara sa mnogima što ne znači da će oni i učestvovati u postupku aukcije.



Obzirom da nije bilo više pitanja i diskusija po ovoj tački , doneta je jednoglasno sledeća

O D L U K A

O distribuciji akcija bez javne ponude zbog promene nominalne vrednosti

Član 1.

Ovom odlukom AD “Hemik” Kikinda, Bašaidski put br. 25 broj 08036705 (dalje Emitent) vrši distribuciju bez javne ponude emisiju AM akcije serije A kod



4.

CFI:ESVUFR broj ISIN:CSHMKIE96656 radi zamene akcija zbog promene njihove nominalne vrednosti.

Član 2.

Vrednost osnovno kapitala Emitenta na dan 31.12.2005. iskazana je u 195.944 običnih akcija nominalne vrednosti 1.000,00 din. oznaka SFI:ESVUFR i ISIN:CSHMKIE96656

Član 3.

Skupština akcionara AD “Hemik” donela je 1 Odluku o usvajanju Procene vrednosti ukupnog osnovnog kapitala AD “Hemik” na dan 31.12.2005. god.



Procena kapitala utvrđena je od strane ovlašćene revizorske kuće “SINGIDUNUM REVIZIJA” (ovlašćeni revizor prof. Dr. Ljubiše Stanojevića) na dan 31.12.2005. god. U iznosu 131.282,480,00 din.



Na osnovu Odluke Skupštine akcionara AD “Hemik” o smanjenju ukupnog osnovnog kapitala od 1 god. Utvrdjena je nova nominalna vrednost akcija oznake CFI:ESVUFR i ISIN: CSHMKIE 96656 od 670,00 din.



5. Utvrdjivanje vrednosti , broj akcija i strukture kapitala



Jerković bojana – dala obrazloženje o tome da se ukupni iznosi neplaćenih poreza doprinosa i zarada pretvaraju u akcije tako da se učešće Države u kapitalu Hemika povećava za 47.138 akcija . To je bitno jer se na taj način kupcu olakšava posao jer novi kupac neće ulagati sredstvo u izmirenje dugova nego može da ulaže u proizvodnju.



Delić Slavko - dao dodatno objašnjenje i obavestio članove Skupštine da na ovaj način Hemik ne duguje ništa Državi čak i 50.000,00 dinara u pretplati. Ovim načinom pretvaranja u Državne akcije obuhvaćeni su porezi na promet , porezi na zarade kako poslodavca tako i radnika , porezi na imovinu , razne takse od prilike dvadesetak vrsta poreza. Što se dugovanja tiče ubedljivo je najgore stanja sa neplaćenim porezima i doprinosima , a ovim načinom sva ta davanja se izmiruju zaključno sa 31.12.2004. godine .



Mirković Novica – Meni je nejasno a verovatno i zaposlenima šta je sa porezima i doprinosima koji nisu plaćeni ni u 2005 –toj godini , što iznosi oko 20.000.000,00 dinara . Ja znam da se Država ničeg ne odriče . Da li se zna kako će to biti rešeno. Ne mislim da će vrednost akcija rasti. Jasno mi je da je bez konverzije duga propast preduzeća neminovna.



Jovanić Dragan – očekukje se da će Država doneti Zakon kojim će i ovu godinu obuhvatiti priznavanjem staža radnicima kojima nije uplaćen, kao i do 2003. godine , ali će ova procedura verovatno trajati čitavu godinu , jer to nije jednostavan posao .

Što se tiče konverzije duga po Uredbi budući kupac će moći da podigne kredit na 5 godina sa kamatom od 4% , kako bi izvršio uplatu poreza i doprinosa za 2005. godinu. Prilikom našeg razgovora u Ministarstvu budući kupac se izjasnio da je ovakvo rešenje prihvatljivo.

Po potpivanju ugovora sa Ministarstvom finansija, ovo pitanje bi se rešilo.



5.

Marija Demeši – dana 24.04.2006 godine Akcijski fond je poslao dopis kojim se pismeno izjasnio o svim odlukama koje pod dnevnom redu treba da se usvoje. (pročitan dopis). AD “Hemik” je dužan da u roku od 20 dana dostavi Akcijskom fondu sve ove odluke kao i zapisnik. Što se tiče Fonda PIO isti kao vlasnik akcija se nije izjasnio.



Momčilović Ruža – dala na glasanje odluku o utvrdjivanju vrednosti akcija i strukture kapitala.



Jednoglasno doneta sledeća



O D L U K A

O utvrdjivanju vrednosti, broja akcija i strukture kapitala

na dan 28.02.2006.



Na dan 28.02.2006. god. a na osnovu završnog računa za, 2005. god. izveštaja revizora za 2004. god. i ovlašćenog procenitelja, utvrdjuje se da

visina, broj akcija i vrednost kapitala AD “Hemik” iznosi 131.282.480,00 dinara akcijskog kapitala po osnovu koga je izdato:

195.944 komada običnih akcija oznake CFI: ESVUF; ISIN: CSHMKIE 96656 pojedinačne nominalne vrednosti akcije od 670 dinara koje pripadaju akcionarima i to:



Akcijski fond 58.923 akcija

Fond PIO 19.429 akcija

Akcionari fizička lica 117.952 akcija



6. Povećanje kapitala novom emisijom akcija



Momčilović Ruža – ne znam da li je potrebno o ovome da se raspravlja jer se ova tačka direktno nastavlja na prethodnu .



Jerković Bojana – pročitala pisani materijal i istakla sledeće: prepravkama u knjigovodstvu brišu se sva dugovanja zaključno sa decembru 2004. godine i ti iznosi pretvaraju se u akcije Države stim da ona sa njima može da uradi šta hoće. Najverovatnije da će Država i te akcije pridružiti svojim akcijama i prodati istom kupcu.



Rogošić Dragica – ako je Država već razgovarala sa kupcem i predložila sve ove načine , zašto mi donosimo ove odluke.



Jerković Bojana – bitno je jer ovo je Državni deo , a Država bi bila većinski vlasnik , ali i akcionari moraju da se saglase sa tim .



Rogošić Dragica – da li je Država dala neki socijalni program za radnike?







6.

Jerković Bojana – to sada nije bitno , vi treba ovaj postupak konverzije duga da dovedete do kraja i da se to sve sprovede, pa onda da se ide dalje a sa kupcem da se vidi socijalni program.



Popović Stojan – postatio pitanje da li će i mali akcionari prodati akcije po istoj ceni?



Jerković Bojana – ne, Zakon ne obavezuje kupce da kupe po toj ceni.



Banjac Stana – ja sam prikupljala punomoći za ovu Skupštinu i ne želim da ih obmanjujem ili lažem , mi smo akcionarima obećali da će moći da prodaju svoje akcije po istoj ceni .



Jderković Bojana – podsećam vas na Zakon o privrednim društvima koji kaže da za donošenje pojedinih odluka Akcionarskog društva na primer o prodaji ili hipoteci, za to mora da se izjasni 2/3 akcionara , tako da je jasno da budući vlasnik mora ipak pitati i vas kao male akcionare.



Pošto nije bilo više diskusije na glasanje, je data odluka o odobravanju povećanja osnovnog kapitala.



Jednoglasno usvojena sledeća

O D L U K A

Član 1.

AD “Hemik” iz Kikinde, Bašaidski put 25 (u daljem teksut: Emitent) emituje drugu emisiju akcija radi povećanja osnovnog kapitala u iznosu od: 31.582.460,00 dinara, konverzijom duga Emitenta prema Republici Srbiji, njenim organima i organizacijama, po osnovu obaveza predvidjenih čl. 2. Uredbe o postupku i uslovima za pretvaranje obaveza odredjenih pravnih lica u trajni ulog.

Član 2.

Ukupan obim emisije je 31.582.460,00 dinara.

Distrubuira se ukupno 47.138.akcija sa CFI kodom i ISIN brojem koji će biti dodeljen Rešenjem Centralnog registra hartija od vrednosti, Beograd.

Nominalna vrednost jedne akcije je 670 dinara.

Ukupan iznos emisije i nominalna vrednost akcija utvrdjeni su u skladu sa stanjem duga na dan 31.12.2004 god sa obračunatom kamatom do 03.03.2006 god koji iznosi 31.582.846,00 dianra.

Član 3.

Akcije su obične i glase na ime.

Akcije izdate po ovoj odluci daju pravo: 1. na učešće u upravljanju AD “Hemik” 2. na učešće u deobi dobiti namenjenoj za dividende. 3. na deo stečajne mase posle izmirenja poverilaca i sva druga prava u sklaldu sa Zakonom i Statutom AD “Hemik”.

Jedna akcija daje pravo na 1 glas.

Po osnovu pretvaranja svog potraživanja u akcije, pvoerilac – Republika Srbija stiče 47.138 komada akcija.

Prava sticaoca nastaju upisom akcija na njihov račun koji se vodi u Centralnom registru hartija od vrednosti.

7.

Član 4.

Vlasnici akcija snose rizik poslovanje društva do visine sredstava uloženih u osnovni kapital.



Akcije se izdaju bez objavljivanja javnog poziva za upis i uplatu akcija jer se akcije izdaju poznatom sticaocu. Emitent se obavezuje da bez odlalganja obavesti lice koje stiče akcije na osnovu ove Odluke, o emisiji akcija i o sticanju prava na akcije.

Član 5.

Obične akcije koje se distribuiraju na osnovu ove Odluke, izdaju se prenose i evidentiraju u obliku elektronskog zapisa u informacionom sistemu Centralnog registra hartija od vrednosti.

Član 6.

Odluka stupa na snagu danom prijema Zaključka vlade Republike Srbije o usvajanju Programa konverzije duga u trajni ulog Države u osnovni kapital AD “Hemik” iz Kikinde.



7. Distribucija akcija bez javne ponude običnih akcija druge emisije

Momčilović Ruža – predložila da se na osnovu prethodno donetih odluka donese jedinstvena odluka o distribuciji bez javne ponude običnih akcija druge emisije.

Jednoglasno doneta

O D L U K A

o distribuciji bez javne ponude običnih akcija druge emisije.



8. Razno

Pantin Dušan - pročitao stav Nezavisnog sindikata po tačkama o kojima se Skupština izjasnila i naglasio sledeće: nemam ništa protiv konverzije duga , ali smatram da kupac neće prihvatiti socijalni program za radnike. Cena akcija sada je mnogo manja nego prošle godine. Da smo prošle godine našli kupca kako je bivše rukovodstvo theo on bi mnogo uložio u prozvodnju. Penzioneri su bili većinski vlasnici, a sada više nisu.



Makivić Gordana – kako ti nije sramota tako da diskutuješ , ti si upropastio preduzeće. Da si čovek ne bi ni ušao u Hemik , ali da se mi pitamo ti opet ne ušao jer mi ti ne bi dozvolili.



Radanović Anka – smatram da je Gordana u pravu , ti i tvoja žena lobirate pogrešno , a ovi ljudi treba da rade ovde i tu da dočekaju penziju. Ovo je pre svega nekorektno prema njima . Zahljajujući tebi je i došlo do propusta , a tebi u cilju samo da preduzeće dodje do stečaja. Ja kao penzioner nemoram da dobijem ni jedan dinar , ja sam već dobila svoju penziju , ali je pošteno da i ovi radnici dobiju zasluženu penziju i da firma postoji.



Jovanić Dragan – moram da podsetim prisutne da je Pantin Dušan kao prethodni direktor u prošloj godini već pokrenuo ovaj postupak ali ga nije doveo do kraja.

13.04.2006 godine dolazili su mi radnici iz policije i pitali kada će biti Skupština , jer im je prijavljeno da se očekuju nemiri.

8

Rogošić Dragica – nemam nameru nikoga da branim ali loša finansijska situacija i neplaćeni porezi i doprinosi su još odavno , još kada je Pantelić Grozda bila direktor , nisu uplaćena ni druga dugovanja i sve se to vuklo do sada . Sada treba izabrati najbolju varijantu , da bi moglo da se radi .



Demeši Marija – danas smo doneli teške odluke jer smo to morali . Upravo Pantin Dušan je uputio dana 14.12.2004. godine dopis za opoziv prethodno

traženog reprograma dugovanja . Pročitala isti dopis sa njegovim potpisom o povlaćenju zahteva za reprogram Takodje je pročitala i zahteve upućene njoj kao predsedniku Upravnog odbora AD “Hemika” 25.04.2006 godine koji je

Pantin Dušan i okačio na oglasnu tablu , a kojima se traži da se izmire doprinosi za staž kao neisplaćene zarade radnika.



Delić Slavko – potsetio Pantin Dušana na obaveštenje koje je on maja 2005 godine takodje napisao i okačio na oglasnu tablu a to je da je uredjen otpis dugovanja i da se obaveštavaju radnici koji žele da napuste firmu da će po programu kao i “Narvik” iz Kikinde dobiti 100 EUR-a . Akcionari su i prošle godine bili obmanjivani raznim obaveštenjima. Ja sad javno pitam Pantin Dušana zašto je povukao zahtev za reprogram dugova.



Pantin Dušan – taj zahtev nisam povukao ja , ja sam ga samo napisao i potpisao a u to vreme VD direktor je bila Santovac Nada i ona mi je naredila da to uradim . Što se tiče ovog drugog dopisa on nije realizovan jer je odbijen kupac koji je tada nadjen.



Popović Stojan – ja ću ovo diskutovati ispred “Samostalnog sindikata” čiji sam predsednik a koji ima 145 članova. Mi smo sa VD Direktorom usaglasili novi pojedinačni Kolektivni ugovor i on je na pragu potpisivanja. Socijalni program je uradjen još prošle godine i sada ćemo ga samo ponovo pretresti. Ja ne očekujem odpuštanje radnika kao višak radne snage , nego upravo prijem novih radnika ako se uspešno privatizujemo i proizvodnja krene. Programom ćemo predvideti i da u narednom roku od 5 godina novi kupac nemože da otudji preduzeće.



Kako nije bilo novih diskusija sednica je završena u 11:50 časova.



ZAPISNIČAR OVERIVAČI ZAPISNIKA:



Ćubić Mirjana 1. _____________________

Pušić Stanka

________________

2. _____________________

Mirković Saša



Vrednost998,23
Promena-4,28
% -0,43%
23.04.2024. 14:01:01Detaljnije
EUR/RSD117,1661
USD/RSD109,9635
Izvor NBS, 23.04.2024.
Tržišna kapitalizacija - 23.04.2024.
450.345.078.248 RSD
3.843.646.569 EUR
Vesti sa Berze
04.04.2024.
BELEXsentiment za april 2024. godine
01.04.2024.
BELEX Monthly Report - March 2024.- 01.04.2024.
27.03.2024.
Sazivanje redovne sednice Skupštine Beogradske berze
Poslednje vesti
23.04.2024.
Ažurirani informatori - 23.04.2024
23.04.2024.
Najava dostavljanja kvartalnog izveštaja za I kvartal 2024. godine - Metalac a.d. , Gornji Milanovac
23.04.2024.
Najava dostavljanja Godišnjeg izveštaja za 2023. godinu - Metalac a.d. , Gornji Milanovac
23.04.2024.
Godišnji izveštaj za 2023. godinu - Srbijaput a.d. , Beograd
23.04.2024.
Sazivanje Skupštine akcionara - Vojvodina a.d., Novi Sad